hidra-gyakran-ismetelt-kerdesek

Gyakori kérdések

A teljesség igénye nélkül összeszedtük a leggyakrabban előforduló kérdéseket. Amennyiben az itt található információk nem adnak választ kérdésére, keressen minket bizalommal
Az ország mely területein vállalnak munkát?
Az ország egész területén örömmel állunk partnereink és megrendelőink rendelkezésére, igény ill. nagyobb munkák esetén akár hétvégi munkavégzéssel is.
Mikor és meddig tartanak nyitva, hogyan tudom elérni Önöket?
Munkanapokon 7 órától 16 óráig várjuk telefonos és személyes megkeresését, munkaidőn túl e-mail-ben történő megkeresésére a következő munkanapon tudunk válaszolni.
Milyen eltérésekre számíthatok adott típusú hidraulika elemem kiváltásakor?
A kiváltani tervezett elem pontos típusának ismeretében szakembereink kiválasztják az eredetinek legjobban megfelelő helyettesítőt. Különböző gyártók különböző termékei között - még azonos feladatok esetén is - előfordulhatnak apró eltérések, ami a termék ill. berendezés átalakítását teheti szükségessé. Kollégáink kiváltó termékek ajánlata esetén felhívják az eltérésekre az Ön figyelmét, valamint elküldik az új termék katalógusadatait (ami alapján ellenőrizheti a termék megfelelőségét), átalakítás szükségessége esetén javaslatot tesznek annak kivitelezésére ill. igény esetén végre is hajtják azokat.
Milyen információk szükségesek az árajánlatkéréshez?
A pontos, reális (és remélhetőleg Ön által is elfogadható) árajánlathoz szükségünk van:

- a javítandó/cserélendő hidraulika alkatrész(ek) pontos azonosítására, ha megoldható akkor típusszámára, fényképre a termékről (amin látszanak főbb paraméterei), esetleg katalóguslapjára, stb.,

- csere esetén arra, hogy az adott márkához, típushoz ragaszkodik vagy megfelelhet esetleg annak kiváltó típusa is,

- mennyire sürgős a javítás ill. csere (hosszabb szállítási idő megfelelőségekor általában kedvezőbb árú alkatrész is beszerezhető),

- javítás esetén az adott elem/termék eljutása ill. eljuttatása hozzánk (Ön elhozza/elküldi részünkre, vagy szakembereink szálljanak ki Önökhöz az elem kiszereléséhez, javításához, visszaszereléséhez, stb.),

- csere vagy új elem beszerzése esetén személyes veszi át tőlünk valamelyik telephelyünkön, vagy postai úton kívánja megkapni,
a lehető legpontosabban az Ön igényeinek megismerésére.
Árajánlatkéréshez honnan tudom milyen alkatrész van a kezemben?
Kérjük küldje el nekünk e-mail-ben az alkatrészen található feliratokat, esetleg egy fényképet amit jól láthatóak a feliratok ill. az egész szerkezet. Kollégáink örömmel segítenek Önnek beazonosítani az alkatrészt. Amennyiben ezt Ön szeretné megtenni honlapunkon sok alkatrész működésének leírását, funkcióját és képét megtalálhatja. Kiindulásként javasoljuk látogassa meg „Hidraulika alkatrész” oldalunkat.
A hidraulikus berendezést be kell szállítanom Önökhöz?
A hidraulika rendszerek méreteiből és összetettségéből adódóan természetesen nem mindig van lehetőség annak szervizbe történő szállításáról. Kisebb eszközök esetén az Ön döntésén múlik, hogy beszállít(tat)ja telephelyünkre, vagy helyszíni javítást kér. Amennyiben igényli kollégáink az ország egész területén felkeresik Önöket és ha lehetséges a helyszínen elvégzik a hidraulikus berendezés, hidraulika rendszer javítását, szervizelését. Amennyiben a helyszíni javítás nem lehetséges szakembereink azt beszállítják telephelyünkre és a hiba elhárítása után visszaviszik, beszerelik, letesztelik és beüzemelik a berendezést.
Hogyan zajlik Önöknél adott hidraulika termék(ek) javítása, hidraulika szerviz?
A megrendelő igényeinek megfelelően kollégáink kiszállnak Önökhöz a helyszíni javításhoz esetleg a termék szervizünkbe történő beszállításhoz vagy Önök juttatják el hozzánk azt.

Szakembereink szétszerelik és megvizsgálják a javítandó elem(ek)et.

Felmérjük a javítás lehetőségeit, költségeit.

Írásos árajánlatot adunk a javításra (több variáció esetén külön-külön részletezve azokat) várható vállalási határidővel.

Amennyiben megfelel Önnek ajánlatunk írásos (elektronikus) megrendelést kérünk.

Elvégezzük a szükséges javítást.
Leteszteljük a kész elemet, berendezést ami alapján jótállást vállalunk az általunk javított vagy cserélt részekre.

Kérésének, valamint a számlázási és szállítási feltételeknek megfelelően átadjuk/beépítjük a kész elem(ek)et.
Milyen adatok szükségesek a gépemen található útváltó kicseréléséhez?
Szükség van az útváltó márkájára, típusára (típusszám), működtetési módjára (kézikaros, nyomógombos, mágneses, stb.), esetlegesen egy fényképre amin jól látható az adott útváltó.
Milyen adatok szükségesek a berendezésemben található szivattyú megfelelő kiváltásához?
Szükség van a hidraulika szivattyú márkájára, típusára (típusszám), esetlegesen egy fényképre amin jól látható vagy az üzemeltetési paramétereire (nyomástartomány, szivattyú fajtája, szabályozhatóság, hajtási mód, fizikai méretek, rendelkezésre álló hely, stb.).
Milyen adatok, elemek szükségesek a szivattyú teljesítményének és megfelelő működésének bevizsgálásához?
A meghibásodott vagy nem megfelelően működő szivattyú vizsgálatához szükségünk van annak üzemeltetési körülményeinek ismeretére (meghajtás ismerete, fordulatszám, nyomaték, üzemi hőmérséklet, nyomás, szállítandó folyadék mennyisége, stb.). A szivattyú vizsgálatára ideálisan a teljes tápegységgel, de legalább a hajtómotorral együtt van szükség. A szivattyú kopása miatt pl. bizonyos körülmények (nyomástartomány, hőmérséklet) között a „még elfogadható” tartományban üzemel, ettől eltérve azonban már jelentősen veszíthet teljesítményéből. Ezért javasoljuk, hogy mindig a teljes rendszer és követelmények ismeretében vizsgáltassa felül szivattyúját.
Mi a különbség a „hidraulika tömlő” és a „hidraulika cső” között?
- Hidraulika tömlő (hajlékony csővezetékek): gumitömlőből és a tömlő végére szorító hüvellyel rögzített tömlő-csatlakozókból áll, amelyekkel kapcsolódhatunk az adott csővezeték rendszerhez. A hidraulika tömlő egy, kettő, ill. négy (esetleg hat) acélhuzal szövet betét beszövésű gumi, melynek belső felülete a munkafolyadékoknak, azaz ásványolajoknak és víz-glikolnak ellenáll, a külső felülete általában hidraulika olajnak ellenálló, de főleg a környezeti hatásokkal és az ózonhatásokkal szembeni ellenállást biztosítja.

- Hidraulika cső: különféle névleges méretű és nyomásfokozatú (fém) csővezetékeket alkalmaznak. Vágógyűrűs kötéshez csak a fényesre húzott, lágyított, fokozott pontosságú, varrat nélküli acélcsövek alkalmasak. A csövek nagyobb ovalitása, mérethibája, felületi hibája, valamint a csavarzatban a cső nem megfelelő felfekvése, szögeltérése, feszülése egyértelműen szivárgásokat okoz, amin az előírtat meghaladó meghúzási nyomaték sem szokott segíteni, ezért elengedhetetlen a jó minőségű alkatrészek használata és a kellő szakértelem a gyártás során.
A hidraulika tömlő egyik végén megsérült/leszakadt csatlakozó kicserélhető?
A sérült csatlakozó cseréje, tömlőszakasz levágása és újraroppantása sem nem megengedett sem nem biztonságos. A tömlő öregedésével veszít rugalmasságából, terhelhetőségéből, a különböző gyártók sem feltétlenül azonos mérettel, pontossággal, felületi minőséggel készítik tömlőiket, melyek következtében az új fegyverzet megfelelő rögzítettsége sem garantálható. Az elégtelen rögzítés következtében a tömlő és a fegyverzet között olajszivárgás léphet fel, rosszabb esetben a tömlő kicsúszásával és kicsapódásával pedig személyi sérülés és anyagi kár is bekövetkezhetne.
Gépjárművemben található szervo / fék / üzemanyag / klíma tömlőt ki tudják cserélni?
Az általunk gyártott és forgalmazott tömlők csak hidraulikus berendezésekben történő felhasználásra készülnek. A gépjárművekben található folyadékok, hőmérsékletek, üzemeltetési körülmények elviselésére nem alkalmasak. A hidraulika tömlő a gépjárműveken csak és kizárólag a hidraulika olajjal üzemeltetett részegységek (hátfalemelő, konténeremelő, járműre szerelt daru, stb.) működtetésére alkalmasak, ezáltal sajnos nem áll módunkban az ettől eltérő tömlőket cserélni, javítani.
A berendezésemben található hidroakkumulátorból elszökött a nyomás, fel lehet tölteni?
A hidraulikus berendezésekben található hidroakkumulátor feladata a hidraulika nyomás tárolása. Az elszivárgott gáz utántöltését a megrendelő ill. a gép igényeinek megfelelő értékre azonnal újra tudjuk tölteni akár az Önök telephelyén akár beszállítás után telephelyünkön egyaránt. A bekövetkező nyomáscsökkenés azonban valamilyen meghibásodásra utalhat, ami szükségessé teheti a hidroakkumulátor vizsgálatát, felújítását esetlegesen cseréjét is. Amennyiben „gyakran” szükséges a nyomást utántölteni mindenképpen javasoljuk hidraulika szerviz megkeresését és az akkumulátor vagy akár a teljes rendszer felülvizsgálatát kérni a szakemberektől.
Hogyan történik a munkahengerek vizsgálata, javítása?
A sérült, meghibásodott munkahengert szétszereljük, majd az egyes elemeket szakembereink első körben szemrevételezéssel megvizsgálják. A tapasztalt sérülések alapján megállapítjuk, hogy az egyes alkatrészek javíthatók vagy cserélhetők.
A szükséges alapanyagokat, elemeket, javítási feladatokat összesítjük. A felmérés alapján árajánlatot adunk Önnek a javítás költségeire, várható időtartamára, gazdaságtalan javítás esetén annak leselejtezésére, esetleg új munkahenger gyártására, beszerzésére. Az Ön döntésének megfelelően kollégáink megrendelik (pl.: tömítéseket, csapágyakat), legyártják (pl.. új szár/hüvely/dugattyú forgácsolása), javítják (pl.: hüvely hónolása, szár krómozása) a szükséges elemeket. Az elkészült elemeket összeszerelik és letesztelik. A teszt során véghelyezetek között többször megjáratják, ellenőrizve, hogy nem szorul vagy akadozik mozgás közben. A munkahenger terhelhetőségének maximánál ellenőrzik nem lép-e fel olajszivárgás szárvezetőnél, csatlakozóknál vagy a hegesztéseknél. Kettős működésű munkahengerek esetén a dugattyúoldalra maximális nyomást kapcsolnak, a dugattyú végállásakor a szároldali csatlakozást eltávolítják és figyelik a dugattyú mellett megjelenő esetleges olajszivárgást (átszakadás vizsgálat). Az eljárást megismétlik a másik végállásban is. A teszt végén a munkahengert előkészítik a szállításra, szártérben lévő olajat kifolyatják (ne az Ön autójában szivárogjon szállításkor) a csatlakozókat ledugózzák, szükség esetén pedig becsomagolják, raklapra kötegelik és átadják vagy elküldik Önnek.
Mekkora térfogatáram várható el a hidraulika szivattyúmtól?
A folyadékáram számításához az alábbi tényezők ismerete szükséges:

- a szivattyú geometriai szállítótérfogata, jele: Vg, mértékegysége: cm3

- a szivattyú fordulatszáma, jele: n, mértékegysége: ford/perc
a szivattyú volumetrikus hatásfoka, jele: ηvol

- A folyadékáram jele: Q, mértékegysége: dm3/min

Q = (Vg * n * ηvol) / 1000
Mekkora hajtó teljesítményre van szükségem a szivattyúhoz?
- Üzemi nyomás, jele: p, mértékegysége: bar

- Folyadékáram:, jele: Q, mértékegysége: dm3/min

- Összhatásfok, jele: ηössz

- Hajtó teljesítmény, jele: Pbe , mértékegysége: kW

Pbe = (p * Q) / (600 * ηössz)
Milyen működési paraméterek határozhatók meg a munkahengeremhez?
Húzóerő: Fh = (A1 - A2) * p2 – A1 * p1
Nyomóerő: Fny = A1 * p1 - (A1 - A2) * p2
Sebesség be: vbe = qv2 / (A1 – A2)
Sebesség ki: vki = qv1 / A1
Lökettérfogat be: VLbe = L * (A1 – A2)
Lökettérfogat ki: VLki = L * A1
Qv = a tápforrás térfogatárama
Hogyan tudok fizetni Önöknél?

- Új ügyfélként előreutalással, esetleg készpénzben telephelyünkön

- Meglévő partnerként a számla kiállítását követően 8-30 napos banki átutalással, megállapodás szerint
Milyen fizetési feltételek szerint történhet a fizetés Önöknél?

- Új ügyfélként előreutalással, esetleg készpénzben telephelyünkön

- Meglévő partnerként a számla kiállítását követően 8-30 napos banki átutalással, megállapodás szerint

- Nagy összegű vagy hosszabb határidejű termék/szolgáltatás megrendelése esetén a megrendelés után -általában a (várható) teljes összeg 50%-ról- előlegszámlát állítunk ki. A teljesítést követően pedig a fennmaradó összegről végszámlát adunk ki.

- Egyedi megállapodás alapján egyéb lehetőségeket is biztosítunk.
Milyen jótállást vállalnak az Önök által végzett munkára?

A hidraulikus rendszerek és elemek részeinek általunk végzett javítására általában 6 hónap, új termék beszerzésekor, építésekor 1 év jótállást vállalunk. Egyéni megállapodás szerint lehetőség van hosszabb idejű jótállásra is, melynek azonban a berendezés bonyolultságától függően kiegészítő feltételei is lehetnek, pl.: rendszeres ellenőrzés, karbantartás, szerviz.

Kérdése van? Árajánlatot kérne? Keressen elérhetőségeinken!

Opavszki István
műhelyvezető mérnök
+36209199912

Bognár Krisztián
Szervizmérnök
+36209666134

Németh Ádám
Szervizmérnök
+36209222526

Kun Gábor
kereskedelmi vezető
+36209125668


apartmentcogearthcrossmenuchevron-downquestion-circle